GRBAS (stem)beoordelingsinstrument
GRBAS
De GRBAS is een beoordelingsinstrument om de stemkwaliteit snel in kaart te brengen.
Het in kaart brengen van iemands cognitief functioneren is een belangrijke eerste stap in de behandeling van mensen met opgelopen hersenbeschadiging. Een grote uitdaging voor de neuropsycholoog is om de cognitieve domeinen te identificeren waar de patiënt op achteruit is gegaan. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om een individueel aangepast behandelingsprogramma op te stellen.
Om een goede inschatting te kunnen maken van iemands achteruitgang, is het belangrijk om een idee te hebben van iemands functioneren voordat het hersenletsel opgelopen werd (dit is het premorbide functioneren). Het is immers mogelijk dat iemand met een hersenletsel een gemiddelde score haalt in vergelijking met een gezonde steekproef, maar dat deze score toch een verminderde prestatie reflecteert in vergelijking met het premorbide functioneren.
Van tot
In de klinische praktijk zijn zelden resultaten beschikbaar van onderzoeken die plaatsgevonden hebben vóór de aanvang van het letsel. Om die reden moet het premorbide functioneren vaak geschat worden. Een populair instrument in Vlaanderen is de Nederlandse Leestest voor Volwassenen (NLV; Schmand, Lindeboom & Van Harskamp, 1992) waarbij de patiënt gevraagd wordt om een lijst van onregelmatig gespelde woorden te lezen. Waar de originele testhandleiding een sterke correlatie met het verbale IQ rapporteert, heeft een recente validiteitsstudie aangetoond dat dit instrument niet meer geschikt is om (in Vlaanderen) het premorbide intelligentieniveau in kaart te brengen. De NLV-scores correleren immers onvoldoende met de verschillende IQ-indexen van de WAIS-IV-NL (Hermans & Van Dijck, 2022).
In de klinische neuropsychologische praktijk is er daarom de dringende vraag ontstaan naar een nieuw diagnostisch instrument om deze belangrijke cognitieve maatstaf weer betrouwbaar in kaart te kunnen brengen. Daarom werd een vragenlijst ontwikkeld, geïnspireerd op de Vragenlijst Intellectuele Status (VIS) (Mas, 1979). Deze vragenlijst brengt op een gestandaardiseerde manier een aantal demografische en persoonskenmerken in kaart die correleren met prestatieniveau. Validiteitsonderzoek (in een cohort van 40- tot 65-jarigen) geeft aan dat de scores op de VIS een sterke correlatie vertonen met de WAIS-IV-NL-prestaties binnen een gezonde steekproef. Bovendien toont onderzoek naar de test-hertestbetrouwbaarheid aan dat de antwoorden consistent zijn.
Momenteel wordt onderzocht of de betrouwbaarheid van het instrument behouden blijft wanneer deze ingevuld wordt door de partner. Dit zou het immers mogelijk maken om het instrument ook in te zetten bij erg verwarde patiënten of bij mensen die problemen hebben met taal en communicatie.
Noortje Hermans (MSc) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Assessment en interventie. Als Neuro- en Revalidatiepsychologe neemt zij neuropsychologische diagnostische instrumenten onder de loep.
Jean-Philippe van Dijck (PhD) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Assessment en interventie. Hij heeft expertise op vlak van cognitieve vaardigheden, wiskundige vaardigheden en cognitieve neuropsychologie.