Ga naar de hoofdinhoud

Assessment & interventie

Project

COVAT-3

Cognitieve vaardigheidstest

De COVAT-3 (Magez, Van Parijs, Joris & Tierens, in ontwikkeling) is een cognitieve vaardigheidstest die kan worden ingezet voor het bepalen van de algemene intelligentie. De COVAT-3 is het derde instrument binnen de COVAT-reeks en bouwt verder op zowel de CoVaT-CHC Basisversie als de COVAT 9½-20. In dit project maken we bovendien de overstap naar het digitale en adaptieve domein. Voor de ontwikkeling en implementatie van de COVAT-3 wordt er samengewerkt met partnerorganisatie Cebir.

Datum

Van tot

Over het project

De eerste test in de COVAT-reeks, de CoVaT-CHC Basisversie (uitgegeven in 2015), draagt het kwaliteitslabel A+, toegekend door de Testcommissie. Net zoals bij de CoVaT-CHC Basisversie het geval is meet de COVAT-3 naast iemands vloeiend redeneervermogen, ook de visuele informatieverwerking, de gekristalliseerde kennis (o.a. taalkennis), het geheugen en andere elementen die een rol spelen in algemene intelligentie.

De COVAT-3 maakt tegelijkertijd de overstap naar het digitale en adaptieve domein. Enkele voordelen hiervan zijn een aanzienlijke verkorting van de totale testtijd, het testen van de respondent op zijn of haar niveau, een verhoging van de standaardisatie, en een snellere en meer nauwkeurige verwerking van de resultaten.

  • Het eerste resultaat van de duurzame samenwerking tussen Thomas More en Cebir was de COVAT Space OL, een test die ingezet kan worden om de visuele informatieverwerking van kandidaten te meten. Deze test is uitgebracht in 2021. Op het BAPS congres van 2022 heeft dr. Sophie De Grauwe, onderzoekster bij Cebir, de COVAT Space OL voorgesteld. In haar presentatie besprak ze de theoretische achtergrond van de test, de doelstellingen, het proces van testontwikkeling en het eindresultaat. Je kan hier het abstract lezen van de presentatie. Je kan hier de poster bekijken.
  • De volgende release was de COVAT Pattern, uitgebracht in 2023, een test die kan worden ingezet om het vloeiend redeneervermogen van kandidaten te meten. De komende jaren zullen nog andere tests rond vloeiend redeneren en ook andere testmodules ingebouwd worden op TASC, het online testplatform van Cebir. Op het BAPS congres van 2023 heeft dr. Sophie De Grauwe, de COVAT Pattern voorgesteld. Je kan hier de poster bekijken.

Onderzoekers

Onderzoeker

Katrijn Van Parijs

Katrijn Van Parijs is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Assessment en interventie. Ze heeft expertise op vlak van diagnostiek, testpsychologie, intelligentie en neuropsychologie.

Onderzoeker

Marlies Tierens

Marlies Tierens (PhD) is onderzoeker in de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Assessment en interventie. Ze heeft expertise in intelligentiemeting, cognitieve (hoog)begaafdheid, testontwikkeling en adaptatie.

Onderzoeker

Steven Joris

Steven Joris (MSc) is onderzoeker bij de onderzoeksgroep Mens en Welzijn, onderzoekslijn Assessment en interventie. Hij heeft expertise op vlak van diagnostiek, testpsychologie en GGZ-beleid.

Gerelateerde onderzoekslijnen