Ga naar de hoofdinhoud

Duurzaam zomercomfort

Het Duurzaam Zomercomfort-project wil aantonen dat het probleem van oververhitting in gebouwen vermeden kan worden met minder primair energieverbruik dan bij klassieke actieve koelsystemen: dankzij gepaste bouwtechnieken en het gebruik van hernieuwbare bronnen voor koeling.

Datum

Van tot

Inhoud

Gepaste bouwtechnieken en het gebruik van hernieuwbare bronnen voor koeling: dat kan ons helpen om oververhitting in gebouwen te vermijden met minder primair energieverbruik dan bij klassieke actieve koelsystemen. Dat wil het Duurzaam Zomercomfort-project aantonen. Bovendien kunnen energiezuinige koelsystemen kostenefficiënt zijn en een vergelijkbaar (of zelfs beter) comfort garanderen.  

Het Duurzaam Zomercomfort-project wil aantonen dat energiezuinige koelsystemen ons kunnen helpen oververhitting in gebouwen te vermijden met minder primair energieverbruik dan bij klassieke actieve koelsystemen. Bovendien kunnen energiezuinige koelsystemen kostenefficiënt zijn en een vergelijkbaar (of zelfs beter) comfort garanderen. Gepaste bouwtechnieken en het gebruik van hernieuwbare bronnen voor koeling vormen hierin de hoeksteen. 

Doel

Tijdens het project demonstreren en analyseren we een brede waaier aan energie-efficiënte en hernieuwbare koelstrategieën in 14 gebouwen, waaronder 4 renovaties.  

  • Demonstraties in renovatie van verschillende gebouwentypologieën opzetten en uitvoeren in Vlaanderen en Nederland. Informatie uit andere voorbeeldgebouwen geven samen met gegevens uit deze projecten inzicht in de eigenschappen, gebruiksvoorwaarden, energieprestaties, kosten en het comfortniveau van verschillende systemen. 
  • Gebouweigenaren, - gebruikers, bedrijven en overheden informeren over hernieuwbare en energie-efficiënte systemen met impact op het koelcomfort en hen dit ook laten ervaren. 
  • Gebouweigenaren, beleidsmakers en bedrijven uit de bouwsector stimuleren en ondersteunen bij de keuze van omschakeling naar of implementatie van een hernieuwbaar en energie-efficiënt systeem voor de koeling van gebouwen. 
  • Materiaal ontwikkelen om bedrijven en studenten de kennis te bieden en aan te moedigen om de concrete toepassing van hernieuwbare en energie-efficiënte technieken in te zetten. 

Doelgroep

Dit project richt zich op Vlaamse en Nederlandse bouwprofessionals, waaronder technische installatiebedrijven, aannemers, studiebureaus, architecten, energiedeskundigen, fabrikanten en technische overheidsafdelingen. Daarnaast zijn gebouwbeheerders, gebouweigenaren, investeerders en beleidsmakers belangrijke doelgroepen. Het project richt zich ook op studenten in technische opleidingen en professionals in bij- en omscholingstrajecten. Via deze professionals bereikt het project ook burgers, zoals particuliere klanten bij installatiebedrijven, inwoners van gemeenten en familie van bewoners in woonzorgcentra. 

Door demonstraties willen we deze doelgroepen informeren en enthousiast maken voor een duurzame aanpak, die zijn waarde op het terrein heeft bewezen.