Ga naar de hoofdinhoud

Toetsstenen faire diagnostiek

Het belang van faire diagnostiek bij kansengroepen wordt steeds meer erkend en besproken, zowel in de praktijk als in de wetenschappelijke wereld. Faire diagnostiek verwijst naar het doorlopen van een zorgvuldig en kwaliteitsvol diagnostisch proces bij kansengroepen waarbij belangrijke kenmerken centraal staan, zoals een vertrouwensrelatie opbouwen, zich bewust zijn van het eigen referentiekader, het beslissingsrecht van de cliënt respecteren...

Deze tekst en de toetsstenen zijn ontwikkeld door de netoverstijgende werkgroep Faire Diagnostiek

Bij het doorlopen van het diagnostisch proces bij kansengroepen is het essentieel om rekening te houden met specifieke factoren die de meting kunnen beïnvloeden (bias of vertekening), evenals met belangrijke contextfactoren zoals een lage socio-economische status, meertaligheid, migratieachtergrond en vluchtverhaal. Het is immers van belang om een foutieve inschatting, een cultuurgebonden interpretatie of een te weinig genuanceerde conclusie te vermijden.

Een kwaliteitsvol diagnostisch proces houdt rekening met de toetsstenen van faire diagnostiek. Het is vanzelfsprekend dat die aandachtspunten van toepassing zijn op alle cliënten. Naast het rekening houden met die aanbevelingen, is divers-sensitief handelen belangrijk voor een kwaliteitsvolle diagnostiek. Divers-sensitiviteit vertrekt vanuit vijf handelingsprincipes:

  • Open, respectvolle, nabije en uitnodigende basishouding.   
  • Samenwerking en dialoog staan centraal, waarbij probleemdefiniëring en oplossingsstrategieën met iedereen samen vorm krijgen. 
  • Krachtgerichte kijk op cliënten en diversiteit die aandacht heeft voor competenties, mogelijkheden en inspanning en het zoveel mogelijk benutten van talenten.  
  • Vaardigheid in (interculturele) communicatie zoals cultuursensitiviteit en krachtgericht omgaan met taaldiversiteit. 
  • Kritische houding tegenover bestaande machtsverschillen in de samenleving. Divers-sensitief handelen gaat uit van het samen vormgeven (co-creatie) en het bevorderen van gelijke kansen.

Door die manier van werken kan de diagnosticus expliciet inzetten op gelijke kansen voor iedereen, vooral voor de meest kwetsbare cliënten. Binnen de Toetsstenen Faire Diagnostiek kijken we breed naar diagnostiek en de diagnosticus. Diagnostiek zien we als een proces van gericht informatie verzamelen en analyseren, met als doel een beslissing te kunnen nemen over de in te zetten aanpak of interventie. We beschouwen elke professional, uit verschillende sectoren en van verschillende disciplines, die alleen of samen met collega’s een diagnostisch proces loopt, als een diagnosticus.   

De toetsstenen zijn niet alleen een kader voor reflectie over de procedure en de inhoud van het diagnostisch handelen, maar ook een kader voor kwaliteitsbewaking. Hoewel de toetsstenen voor elke cliënt relevant zijn, zijn ze bijzonder belangrijk voor kansengroepen om gelijke kansen te bevorderen.  

Toetsstenen faire diagnostiek

Download hier de volledige pdf-versie van de Toetsstenen.

Toetsstenen-faire-diagnostiek-2024.pdf
.pdf
Downloaden
dots

Bezoek Prodia voor meer informatie

Wil je meer informatie over de Toetsstenen Faire Diagnostiek? Wil je daarnaast ook informatie vinden over andere, relevante richtlijnen en werkdocumenten die aansluiten op de toetsstenen? Ga dan naar de website van Prodia.

Ga naar Prodia
Nog meer weten