Ben jij op de hoogte van de meest recente diagnostische instrumenten of richtlijnen? Ben jij op zoek naar net die ene tool om de juiste screening te doen? Zoek je naar de laatste normen van jouw favoriete vragenlijst? Vraag jij je af of jouw diagnostiek ook online zou kunnen? Wil je graag anderen ontmoeten die zich bezig houden met dezelfde diagnostische vragen?
Op 22 mei 2025 organiseert de Onderzoeksgroep Mens en Welzijn, in samenwerking met de opleiding Toegepaste Psychologie, de tweede editie van het grote Testival!
Verschillende collega’s zullen jullie in festivalsfeer meenemen in diverse diagnostische thema’s via korte boostersessies. Als kers op de taart is er de mogelijkheid om te netwerken met oude en nieuwe bekenden, het inkijken van het testmateriaal of de pauzes tussendoor. Kortom, het wordt een onvergetelijke dag!
Het Testival is geen studiedag zoals je gewend bent. Op deze dag rol je niet van de ene keynote in de andere waar louter over testmateriaal wordt gesproken. Neen, op ons Testival zal je de gelegenheid hebben om heel wat instrumenten in je handen te nemen, in te lezen en van nabij te bestuderen. Op ons Testival wordt het diagnostisch instrument gevierd, en dat doen we door de deuren van de grootste testotheek in Vlaanderen wagenwijd open te gooien!
Het bekijken en voelen van al dat testmateriaal wordt afgewisseld met een uitgebreid aanbod aan interessante boostersessies. Dit zijn korte sessies (10 à 15 minuten) vooral bedoeld om een topic in te leiden. Beschouw het als een 'voorgerechtje': we voorzien je van voldoende informatie over de laatste ontwikkelingen binnen het diagnostisch landschap zodat je 'mee bent', maar voor die extra diepgang kan je nadien terecht bij ons uitgebreide vormingsaanbod.
Donderdag 22 mei 2025 op campus Sanderus (Molenstraat 8, 2018 Antwerpen).
Het volledige programma kan je hieronder bekijken.
Download hier het volledige overzicht van het programma (overzicht boostersessies).
Er is al heel wat inkt gevloeid rond de voor- en nadelen van classificerende diagnostiek. We pikken hier vanuit de bril van zorg in het hoger onderwijs op in en kijken verder…. Of toch niet?
QEEG wordt steeds vaker ingezet binnen het huidige werkveld, maar hoe betrouwbaar is het echt? Tijdens de presentatie bespreken we zowel het (mogelijk foutieve) gebruik van qEEG bij diagnostiek als de rol die het kan spelen in de behandeling van symptomen, namelijk via qEEG neurofeedback.
Tijdens deze sessie bespreken we het concept van malingering in een forensische context. Malingering verwijst naar het bewust overdrijven of simuleren van psychische of fysieke klachten met een duidelijk extern doel, zoals strafvermindering. We behandelen hoe malingering zich in een forensische context kan uiten, hoe het herkend kan worden en hoe je hiermee kan omgaan in de forensische praktijk.
De psychologe beschrijft in het verslag van Jacob (62 jaar) een percentielscore van 7 op een geheugentaak als “benedengemiddeld”, terwijl een collega van het revalidatieteam Jacob 6 maanden later ook test, een percentielscore van 7 als “laag” omschrijft. Is Jacob nu achteruit gegaan?
Wat zeggen onze cognitieve vaardigheden over ons succes op onze job. Hebben onze cognitieve talenten een invloed op ons werk? Kunnen we een goede keuze maken over welke job we zullen uitoefenen of basis van onze cognitieve vaardigheden?
Positieve emoties beleven binnen onze job hebben een grotere rol dan enkel fijn voelen. Volgens de Broaden-and-build-theorie ondersteunen ze onze mentale en emotionele groei, wat onze veerkracht, productiviteit en samenwerking op het werk ten goede kan komen — inzichten die recent onderzoek in de Positieve Psychologie onderbouwen. Ontdek jouw emotionele balans met de PANAS-vragenlijst door zowel de positieve als negatieve emoties in kaart te brengen.
Elke hulpverlener weet dat het belangrijk is om maximaal in te zetten op samenwerking met de jeugdige en zijn/haar context. Toch leert de realiteit ons dat dat niet altijd even vlot verloopt, zeker als er gedrags- en/of emotionele problemen spelen. In deze boostersessie krijg je daartoe inspiratie mee zodat je elke stap van het diagnostisch proces in dialoog met het gezin kan uitvoeren.
Op dit testival verwacht je wellicht meer testmateriaal te ontdekken en je kast verder aan te vullen. Maar is dit wel het belangrijkste? Verliezen we soms hiermee niet onze focus? Ontdek in deze boostersessie hoe het psychodiagnostisch procesmodel de kwaliteit van je psychodiagnostiek kan verhogen!
Wil je weten wat deze term inhoudt? En hoe deze jou beïnvloedt tijdens jouw werk? Bijvoorbeeld bij een eerste indruk, maar nog meer bij observaties. Met deze workshop word je bewuster van de invloed van jouw meervoudige identiteit op die positionaliteit en alle vooroordelen en stereotypen die daarna bijna onlosmakelijk aan verbonden zijn.
Ik ga je helpen om jouw positionaliteit te onderzoeken waarbij de impact ervan duidelijker wordt. Vervolgens gaan we samen zien hoe we die verbindingen kunnen doorbreken om echt objectief (of objectiever) te zijn in ons diagnostisch proces.
Langzaam groeit de erkenning dat de normen niet normaal zijn en dat fysieke verschillen en genderrollen die een persoon opneemt invloed hebben op hoe iemand zichzelf inschat. Is dat eerder vrouwelijk of mannelijk? Psychologische testen gebruiken vaak strikte normen voor variabelen zoals leeftijd, opleidingsniveau et cetera. Geslacht wordt voornamelijk binair bekeken (man of vrouw). Is het tijd om deze norm eens kritisch onder de loep te houden? In welke mate hebben deze binairiteit nodig in onze diagnostiek Gendergelijkheid is een duurzaam ontwikkelingdoel (SDG). Wat kunnen en willen we hiervan in onze diagnostiekwereld gebruiken? En wat zou dan een eerste stap kunnen zijn, als we er eentje willen of kunnen zetten?
90 jaar STROOP-effect! Dat verdient om nog eens in de spotlights te staan?... of is deze dan nog wel bruikbaar?
Je hebt misschien wel eens de statistiek gezien dat de 'loonkloof tussen mannen en vrouwen' gemiddeld bijna 23% bedraagt in België. Je hebt misschien ook mensen horen beweren dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen een mythe is - omdat deze statistiek geen rekening houdt met bepaalde factoren. In feite zit er waarheid in beide beweringen. Tijdens deze boostersessie zoomen we hierop in.
Wat is de Assessment Hub? Wat is het doel van een digitaal kennis- en testplatform? Op welke manier zal dit een invloed hebben op de praktijkruimte van de psycholoog, psychologisch consulten, logopedist, audioloog en orthopedagoog?
In deze boostersessie leer je meer over IMPACCT, een online beslishulp op basis van de PACCT-methodiek die je helpt om tot een goede beslissing te komen wanneer je je zorgen maakt om een kind en/of gezin met een vlucht- en migratieachtergrond. De tool maakt deel uit van een breder initiatief ter versterking van de eerstelijn in de preventie en aanpak van ontwikkelingstrauma.
De utrechtse copinglijst (UCL) is in de praktijk een veelgebruikt instrument om de gehanteerde copingsstijlen van een persoon in kaart te brengen. Naar aanleiding van verouderde normen en taalgebruik werd in 2023 (na 30 jaar!) de UCL-Revised uitgebracht. “Eindelijk!” zal men denken, of zijn er toch nog bedenkingen bij het gebruik van de UCL-R?
Ben je op zoek naar concreet materiaal om in een eerste individueel contact in te zetten? Wij laten je graag kennismaken met de rommeldoos. We tonen hoe je willekeurig materiaal kan inzetten om te exploreren, informatie te verzamelen en te verdiepen in je gesprek. Werk je in de eerste lijn met kinderen en jongeren en voel je je soms nog onzeker om materiaal in te zetten? Dan is deze sessie zeker en vast iets voor jou!
Neuropsychologische onderzoek binnen ADHD-diagnostiek gebeurt regelmatig. Een poging om het “schijnbare” objectiever te meten of is het eerder schijnbaar “objectief”?
Persoonlijkheidspathologie, inclusief psychopathie, wordt vaak ten onrechte als zwart-wit gezien. Deze visie negeert de nuances en diversiteit van maladaptieve trekken, die op een spectrum voorkomen en afhankelijk zijn van contextuele en persoonlijke kenmerken. Recente diagnostische ontwikkelingen, zoals het Alternatief model voor persoonlijkheidsstoornissen (AMPD model; APA, 2022), erkennen deze nuances. Screening voor pathologische trekken is belangrijk in de algemene populatie en psychologische hulpverlening, wat betrouwbare en valide meetinstrumenten vereist. In deze sessie presenteren we de nieuwe Nederlandse versie van de Self-Report Psychopathy Scale 4 (SRP-4) en de Personality Inventory for DSM-5 (PID-5), inclusief Vlaamse en Nederlandse normen.
De algemene tendens binnen psychodiagnostiek is reeds dat het een handelingsgericht resultaat beoogt met als doel het aanreiken van waardevolle adviezen voor verdere begeleiding en behandeling van cliënten. Kan het psychodiagnostisch proces echter op zichzelf ook een therapeutische interventie vormen? Tijdens deze boostersessie verkennen we hoe een psychodiagnostisch proces de cliënt kan helpen bij het ontwikkelen van een nieuw narratief over zichzelf, anderen en de wereld. We onderzoeken hoe we als psychodiagnosticus een therapeutische houding van gelijkwaardigheid en samenwerking met de cliënt kunnen installeren.
De COVAT 9½-20 is een cognitieve vaardigheidstest geschikt voor kinderen en jongeren vanaf 9 jaar 6 maanden tot en met 19 jaar 11 maanden. Het instrument is opgebouwd volgens het CHC-model van intelligentie, beschikt over volledig Vlaamse normen én vormt een goed en actueel alternatief voor de WISC-V-NL. Daarnaast biedt het instrument tal van voordelen ten opzichte van andere intelligentietests! Nieuwsgierig naar deze voordelen? Schrijf je in voor deze boostersessie!
Psychodiagnostiek in een multiculturele context vraagt om meer dan alleen theoretische kennis. Het vergt een genuanceerde blik op diversiteit en een scherp oog voor culturele dynamieken. Tijdens deze sessie bespreken we de valkuilen, uitdagingen en praktische handvatten om een meer valide en betrouwbare diagnostiek te trachten bieden binnen diverse populaties. Hoe kan jij je meer bewust worden van potentiële culturele bias? En welke aandachtspunten kunnen mogelijks een verschil maken?
Kenmerkend voor faire diagnostiek is dat je rekening houdt met factoren die het psychodiagnostisch proces kunnen beïnvloeden. De toetsstenen voor faire diagnostiek zijn een handig hulpmiddel om de kwaliteit van jouw diagnostiek te garanderen bij kansengroepen. Ontdek in deze sessie hoe je rekening houdt met factoren zoals vertekening, lage SES, meertaligheid en migratieachtergrond. Leer werken volgens de toetsstenen faire diagnostiek en maak zo het verschil in je praktijk.
Rekenen is een essentiële vaardigheid voor de ontwikkeling en het functioneren van kinderen. Toch worstelt 3 tot 7% van de kinderen met rekenproblemen, zoals dyscalculie. Vroege herkenning en ondersteuning zijn cruciaal, maar veel bestaande tests sluiten niet meer aan bij de huidige praktijk. In deze sessie ontdek je de ontwikkeling van een nieuwe Vlaamse rekentest, bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Deze test is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en werd uitvoerig getest bij honderden kinderen. De focus ligt op het opsporen van rekenproblemen en het ondersteunen van gerichte interventies. Sluit aan en leer meer over dit veelbelovende nieuwe instrument, dat een belangrijke stap zet in de ondersteuning van kinderen met rekenproblemen.
Stel, je bent op zoek naar een nieuwe collega of stagiair(e). Je hebt een indrukwekkend CV, een goede indruk na het gesprek en een glanzende referentie. Maar is dit écht de beste kandidaat? Hoe neem je een onderbouwde beslissing op basis van betrouwbare en wetenschappelijke inzichten?
In deze sessie ontdek je hoe je evidence-based principes kunt toepassen bij de selectie van personeel of stagiairs. We ontkrachten enkele hardnekkige misvattingen over gangbare selectiepraktijken en tonen welke instrumenten, volgens recent onderzoek, de hoogste voorspellende waarde hebben.
Ook als je al ervaring hebt met selectie, krijg je nieuwe perspectieven om je methode te verfijnen. We bespreken recente wetenschappelijke bevindingen en hoe je met relatief kleine aanpassingen de voorspellende kracht van je selectieproces kan verhogen, zodat je met meer vertrouwen op zoek kunt naar de juiste match.
De COVAT-3 is een digitale adaptieve cognitieve vaardigheidstest die gebruikt wordt in kader van selectie en coaching. Thomas More en Cebir ontwikkelen samen dit instrument en bieden het aan het werkveld aan via het online testplatform van Cebir. De verschillende subtests zijn theoretisch gefundeerd op het CHC-model van intelligentie en vormen een goed en up-to-date alternatief voor bestaand testmateriaal. Nieuwsgierig naar dit instrument? Schrijf je in voor deze boostersessie!
De vorige editie van ons grote Testival ging door op 24 maart 2022 en was een onverhoopt succes! Meer dan 200 professionals uit het werkveld zakten af naar campus Sanderus om zich volledig onder te dompelen in de wereld van de psychodiagnostiek.