Wacht niet zomaar af. Vroeger hanteerde men vaak de stelregel af te wachten, omdat veel kinderen spontaan herstellen van het stotteren. Nu doen we dit “gecontroleerd”, namelijk onder de professionele begeleiding van een logopedist die gespecialiseerd is in stotteren. Soms leiden gerichte adviezen van de logopedist tot herstel van stotteren. Wanneer spontaan herstel uitblijft, is logopedische therapie noodzakelijk. De logopedist neemt samen met de ouder(s) een beslissing over het aanvatten van een stotterbehandeling en kijkt naar factoren zoals familiaal voorkomen van stotteren, de evolutie van stotteren sinds het ontstaan ...
Contacteer tijdig een logopedist. Het is essentieel dat een stotterbehandeling geleverd wordt door een logopedist gespecialiseerd in stotteren. Uit onderzoek blijkt dat een vroegtijdig opgestarte behandeling (minstens een jaar vóór de leeftijd van 6 jaar) het meest effectief is. Ook ouders zelf kunnen bij de logopedist terecht voor ondersteuning.
Het is normaal dat je bezorgd bent wanneer je merkt dat het stotteren fluctueert. Het wordt vaak ernstiger wanneer het kind moe of opgewonden is, over complexe of nieuwe onderwerpen praat, vragen stelt of beantwoordt, of praat met onoplettende luisteraars. Rustig praten met het kind helpt. Het is belangrijk om te laten zien aan het kind dat je luistert. Kijk naar het kind en reageer op wat hij of zij zegt. Daarnaast kan je de zorgen van het kind erkennen, wanneer het aangeeft er last van te hebben.
Enkele tips voor tijdens een gesprek:
- Neem tijd voor een gesprek.
- Blijf ontspannen kijken terwijl je luistert.
- Wacht je beurt af om te spreken en onderbreek het kind niet.
- Reageer op wat kinderen zeggen en niet op hoe ze spreken.
Op deze manier ervaren kinderen dat ze tijd krijgen om te spreken en dat stotteren mag.