Ga naar de hoofdinhoud

COVAT-3

De COVAT-3 (Magez, Van Parijs, Joris & Tierens, in ontwikkeling) is een cognitieve vaardigheidstest die kan worden ingezet voor het bepalen van de algemene intelligentie. De COVAT-3 is het derde instrument binnen de COVAT-reeks en bouwt verder op zowel de CoVaT-CHC Basisversie als de COVAT 9½-20. In dit project maken we bovendien de overstap naar het digitale en adaptieve domein. Voor de ontwikkeling en implementatie van de COVAT-3 wordt er samengewerkt met partnerorganisatie Cebir.

De eerste test in de COVAT-reeks, de CoVaT-CHC Basisversie (uitgegeven in 2015), draagt het kwaliteitslabel A+, toegekend door de Testcommissie. Net zoals bij de CoVaT-CHC Basisversie het geval is meet de COVAT-3 naast iemands vloeiend redeneervermogen, ook de visuele informatieverwerking, de gekristalliseerde kennis (o.a. taalkennis), het geheugen en andere elementen die een rol spelen in algemene intelligentie.

De COVAT-3 maakt tegelijkertijd de overstap naar het digitale en adaptieve domein. Enkele voordelen hiervan zijn een aanzienlijke verkorting van de totale testtijd, het testen van de respondent op zijn of haar niveau, een verhoging van de standaardisatie, en een snellere en meer nauwkeurige verwerking van de resultaten.

  • Het eerste resultaat van de duurzame samenwerking tussen Thomas More en Cebir was de COVAT Space OL, een test die ingezet kan worden om de visuele informatieverwerking van kandidaten te meten. Deze test is uitgebracht in 2021. Op het BAPS congres van 2022 heeft dr. Sophie De Grauwe, onderzoekster bij Cebir, de COVAT Space OL voorgesteld. In haar presentatie besprak ze de theoretische achtergrond van de test, de doelstellingen, het proces van testontwikkeling en het eindresultaat. Je kan hier het abstract lezen van de presentatie. Je kan hier de poster bekijken.
  • De volgende release was de COVAT Pattern, uitgebracht in 2023, een test die kan worden ingezet om het vloeiend redeneervermogen van kandidaten te meten. De komende jaren zullen nog andere tests rond vloeiend redeneren en ook andere testmodules ingebouwd worden op TASC, het online testplatform van Cebir. Op het BAPS congres van 2023 heeft dr. Sophie De Grauwe, de COVAT Pattern voorgesteld. Je kan hier de poster bekijken.

Bijkomende informatie

Poster-COVAT_Pattern.pdf
.pdf
Download
Poster-COVAT_Space_OL.jpg
.jpg
Download