Deze maand vindt de release plaats van de COVAT Shapes, een test die ontwikkeld is om aspecten van het vloeiend redeneervermogen in kaart te brengen, meer bepaald de wiskundige prestaties en het kwantitatief redeneren.
Deze release kadert binnen de ruimere ontwikkeling van de COVAT-3, een cognitieve vaardigheidstest die kan worden ingezet voor het bepalen van de algemene intelligentie. De COVAT-3 is het derde instrument binnen de COVAT-reeks en bouwt verder op zowel de CoVaT-CHC Basisversie als de COVAT 9½-20. In dit project maken we de overstap naar het digitale en adaptieve domein. Enkele voordelen hiervan zijn een aanzienlijke verkorting van de totale testtijd, het testen van de respondent op zijn of haar niveau, een verhoging van de standaardisatie, en een snellere en meer nauwkeurige verwerking van de resultaten.
Voor de ontwikkeling en implementatie van de COVAT-3 binnen werving en selectie wordt er samengewerkt met partnerorganisatie Cebir, een Belgische testontwikkelaar die zich sterk inzet om het selectie- en coachingproces op de arbeidsmarkt te optimaliseren. Deze samenwerking maakt het mogelijk om de test in te zetten binnen de HR context van werving en selectie.
Een eerste tastbaar resultaat hiervan was de release van de test COVAT Space OL in 2021. Deze test is bedoeld om de visuele informatievererking van kandidaten te meten. De volgende release was de COVAT Pattern, uitgebracht in 2023, een test die kan worden ingezet om het vloeiend redeneervermogen van kandidaten te meten.
Beide partijen hebben de intentie om deze duurzame samenwerking verder te zetten en ook andere testmodules verder te ontwikkelen. We blijven hierbij op zoek gaan naar nieuwe toepassings- en gebruiksmogelijkheden binnen de (Belgische) arbeidspopulatie, en aanpassingen aan de laatste theoretische en technologische inzichten. Alle testmodules zijn te vinden op TASC, het online testplatform van Cebir.